Stichting Nav-Jeevan

Nav-Jeevan betekent nieuw leven en dat is ook precies wat Nav-Jeevan beoogt. Calder Holding verdubbelt elke euro die de medewerkers aan Nav-Jeevan doneren en zij zijn daarmee de belangrijkste donateurs.

P1010463

De toekomst van kinderen

Nav-Jeevan betekent nieuw leven en dat is ook precies wat Nav-Jeevan beoogt: onderdak en scholing voor de straatkinderen van Nagpur om hen te helpen een nieuw leven op te bouwen.

Stichting Nav-Jeevan is in december 2002 opgericht door Annelies van de Ven. Tijdens haar reizen door India zag zij de schrijnende armoede. De beelden en het gevoel hier iets aan te moeten doen, lieten haar niet meer los. Zo ontstond het idee een project te starten voor de allerarmsten in Nagpur. Het gaat hier om de toekomst van kinderen van voddenrapers, bedelaars, stenensjouwers en riksja-rijders. De meesten hebben maar één ouder, ze leven in krotten, zijn aan hun lot overgelaten en hebben te maken met misbruik en geweld.

In de afgelopen 20 jaar is al heel veel gerealiseerd. Inmiddels staat er een school met de status Junior College waar kinderen en jongeren van 3 tot 20 naar school kunnen. Elke dag gaan hier 400 kinderen naar school. Naast onderwijs zorgt de stichting ervoor dat deze kinderen voldoende te eten krijgen. Veel van de kinderen hebben niets of niemand om op terug te vallen en Nav-Jeevan zag het als haar taak om ook hierin te voorzien. Dus is in fases een hostel naast de school gebouwd waar nu 150 kinderen permanent wonen. En sinds kort is er ook een tweede gebouw gerealiseerd, omdat de Indiase overheid vereist dat jongens en meisjes apart wonen. Daarnaast zorgen we er samen met Nav-Jeevan voor dat voor alle kinderen schoolboeken en – materialen beschikbaar zijn.

Lezen, schrijven en rekenen

Calder Holding en alle medewerkers hebben zich van het begin af aan verbonden aan dit project. Annelies van de Ven, de grondlegger van Nav-Jeevan, was één van haar vroegere directieleden. Calder Holding verdubbelt elke euro die de medewerkers aan Nav-Jeevan doneren en wij zijn daarmee de belangrijkste donateurs.

Daarnaast geeft Capabel Onderwijs elk jaar een opleiding cadeau in de campagne “Wie verdient een krachtig cadeau?”, waarbij iedereen genomineerd kan worden om een compleet gratis opleiding te volgen bij Capabel. Capabel Onderwijs matcht de waarde van de mbo-opleiding tijdens deze campagne met een extra bijdrage aan Nav-Jeevan. Hierdoor kunnen vier kinderen in India een junior college-opleiding volgen, inclusief een verblijfplaats in het hostel. Isha Dhurve en Simran Shrivas zijn hier een voorbeeld van. Zij volgen op dit moment de opleiding Verpleegkundige. Zij waren het afgelopen jaar tweede en derde van hun klas. En dan te bedenken dat het gaat om weeskinderen die zonder Nav-Jeevan nog op straat geleefd zouden hebben.

Meer te weten komen over Nav-Jeevan? Bekijk de pagina van de stichting via onderstaande button. 

Ga naar Nav Jeevan